Qi gong og hvorfor det også er godt for rytteren

Qigong er en gammel (ca 5000 år) helende form for bevægelse baseret på den kinesiske sygdomslære. Det er en (eller flere) serier af bevægelser der aktiverer kroppens energibaner og på den måde muliggør fri bevægelse i både krop og sind. Der er mange stile, ca 3000 forskellige. Men overordnet går det på teorien, at hvis du bevæger kroppen daglig er der større chance for at du kan gøre det samme i morgen.
Den type Qigong jeg praktiserer har udgangspunkt i fuld bevægelse af rygraden og kan varieres så man kun bevæger sig indenfor det område der føles godt for der hvor ens krop er på det givne tidspunkt. Det er blide bevægelser der langsomt men sikker smidiggør bindevævet i kroppen for at forhindre stagnationer, låsninger og smerter. Det er særdeles godt til os ryttere der både som “folkefærd”, men også som mennesker ofte døjer med udfordringer i vores krop, der så går videre til vores kære heste (og ponyer). Qi gong er en fantastisk mild måde at på en blid måde få genaktiveret sin rygrad så vi igen kan få den frie bevægelse vi går og drømmer om.
Jeg har de sidste par år nørdet en del på den kinesiske sygdomslære. dem der kender mig godt ved også at jeg dyrker både yoga og qigong og har gjort det i flere år. Jeg er en aktiv pige og har vist altid været det. Som lægen sagde efter jeg fik taget en splint fra min hofte og lagt ind i min næse ” man kan altså ikke stå på sit ben før der er gået minimum 24 timer efter sådan en operation…” jeg skulle på toilettet efter ca 16 timer og ville ikke vente så…….
Nå men tilbage til Qigong.  Fascierne er jo det nye sort og har været det en del år nu. Tom Myers https://www.anatomytrains.com/ lavede en super spændende bog hvor han baseret på hans erfaringer som menneske fys laver sammenligninger til meridian banerne. Meridianbanerne er i følge den kinesiske sygdomslære de energibaner i kroppen hvor vores “qi” bliver transporteret rundt. De ligger overraskende nok de samme steder som vores større fascie linjer. Jf den kinesiske sygdomslære og den Daoistiske tankegang kan sygdom og problemer ikke opstå der hvor der er bevægelse/gennemstrømning/flow. Sygdom, dårligdom og andre udfordringer opstår når der er stagnation. Den kinesiske sygdomslære (hvad jeg har lært indtil videre) er også baseret på at sygdom mm opstår når der er stagnationer i de energibaner vi har i kroppen. 
Så ved at bevæge kroppen og derved skabe fri bevægelse i de energibanerne, kan man undgå stagnationer og derved sygdomme. JA det er simplificeret men basis er der nu en gang alligevel.
Vi ved også at kroppen har godt af at blive brugt, såfremt man bruger den “korrekt”. Slidgigt og ledproblemer opstår når man enten ikke udnytter sin bevægelighed i hele dens normale rækkevide, men i stedet enten ikke benytter den, eller overbelaster den. Vi har alle en vis begrænset naturlig dynamisk bevægelighed i vores led, dvs der hvor vi selv kan styre det + en lille ekstra sjat. Og ærligt: hvor mange af os udnytter det rent faktisk i dagligdagen for hele vores krop??? jeg gør i hvert fald ikke. Vi ved også at rygraden huser vores spinalvæske og centralnervesystem. Så man bør derfor kunne hypotisere at hvis man bevæger sin rygrad i dens fulde naturlige bevægelighed, er det den optimale mulighed for både nerver og motorik for at bedst kunne fungere i længst mulig tid. Uhh den blev lang og kringlet den sætning.
Her https://www.youtube.com/watch?v=aB5iGxAFCWs er et link tilQigong Master Lu Zijian, i en alder af ca (der er debat om det) 118 år, der udfører en af hans daglige qigong serier. Personligt er jeg dybt imponeret af hans fleksibilitet og generelle smidighed.
Derudover kan Qigong udløse en meditativ tilstand der aktiverer vores parasympatiske nervesystem (det der jorder os og får os ned i gear) hvilket jo er noget vi alle har brug for i vores hverdag, hvor vi (med frygt for at lyde gammel og gnaven) lever bores liv i det højeste gear hele dagen. Vores samfund er bygget på at vi er tilgængelige hele tiden, det er vores krop ikke. Det er også en af grundene til at jeg har hest (og at jeg har den hest jeg har). Tara kræver at jeg er tilstede ved hende når jeg er i stalden, hvad jeg sætter pris på, da jeg så altid får en besked fra hende, hvis jeg ikke slipper mit arbejde når jeg dukker op i stalden.
Nå det blev vist ikke til så meget om qigong, men læs evt på fanen om qigong for flere detaljer. og hold jer i gang derude…………….